Изберете страница

Боядисващите шампоани съдържат полу-постоянни цветни пигменти, които постепенно се натрупват, за да придадат на косата желания цвят. Тези шампоани, които обикновено се предлагат в комплект с балсам, се смятат за много по-малко увреждащи косата от боите. Те са добър начин да се съживи цвета и да се удължи трайността му, като така се увеличава времето между боядисванията. На пазара се предлагат доста марки. Когато избирате такъв шампоан, имайте предвид цвета и състоянието на косата.

Има много марки, които предлагат боядисващи шампоани. По-евтините марки обикновено предлагат три вида: за руси, кестеняви и червени коси. По-скъпите марки имат по-голям избор от цветове, така че да е по-лесно за вас да намерите цвят съответстващ на косата ви. Те предлагат гама от различи нюанси към всеки основен цвят. Не използвайте боядисващи шампоани ако искате да боядисате косата си в различен цвят, защото цветните пигменти в тези шампоани нямат силата да го постигнат и освен това са полу-постоянни, което може да направи косата ви да изглежда странно, особено ако нанасяте по-тъмен цвят на светла коса.

Важно е също така да знаете, че боядисващите шампоани не могат да покрият сиви коси. Но има марки, които произвеждат шампоани специално за сиви коси. Въпреки че те не покриват напълно сивкавия цвят, те го прикриват и могат да премахнат жълтеникавия оттенък, който сивата коса има понякога. По-трудно е да се открие боядисващ шампоан за черна коса, но ако прекарате известно време в търсене, би трябвало да намерите. Салоните са идеалното място за търсене на такива шампоани и често фризьорът може да ви препоръча най-подходящия за вас. Ако не успеете да намерите подходящия шампоан в салоните, има много онлайн магазини където можете да потърсите. Преди да купите продукта, обаче, се уверете, че сте прочели отзиви за него.

Тъй като се предлагат и шампоани с изцяло естествени съставки, и такива с химически съставки, изберете боядисващ шампоан спрямо състоянието на косата ви. Ако косата ви е много суха, по-добре изберете шампоан основно с растителни съставки, защото уврежда по-малко косата, а често действа толкова добре колкото и тези с повече химически съставки. Има боядисващи шампоани с UV защита, така че ако прекаравате повече време на слънце изберете такъв, за да предпазите косата си от избледняване. Избягвайте шампоани с пероксид, амоняк или алкохол, защото те изсушават косата. И последно, следвайте инструкциите за употреба на опаковката. Много от тези шампоани не трябва да се използват всеки ден.