Изберете страница

UV филтърът е компонент на слънцезащитните козметични продукти, който предпазва от вредното въздействие на слънчевите лъчи. Слънцезащитни козметични продукти, са широко разпространени днес в магазините, и с всяка година стават все по-популярни.

Видове на UV-филтри
В основата на слънцезащитните продукти са два вида UV-филтри, наличието, количеството и качеството, на които в действителност, дефинира широко известния SPF (слънцезащитен фактор). Връзката е елементарна. Колкото SPF e по-висок, толкова по-надежна е защитата.

Първият вид филтър са физическите UV-филтри. Те включват цинков окис, титанов диоксид и силиций. Безспорното предимство на физическите UV-филтри е хипоалергенност и абсолютна безопасност, както и способността им да разпръсват и отчасти да отразяват широк спектър на ултравиолетова светлина. Наличието на тези компоненти в слънцезащитен лосион или крем, го прави труднонаносим и тежък.

За да се реши този проблем, увеличи степента на защита и подобри на качеството, водещите производители на слънцезащитни козметични продукти използват в състава на техните продукти химически UV-филтри. Въпреки това, в повечето случаи днес в козметичните слънцезащитни продукти се използват както химически така и физически UV-филтри.

Полезни свойства
UV-филтрите, които се съдържат в козметичните продукти, предназначени за защита от негативните ефекти на ултравиолетовите слънчеви лъчи, неутрализират въздействието на тези лъчи. UV-филтърите имат способност селективно да поглъщат ултравиолетовите лъчи, и по този начин преобразуват слънчевата енергия в топлинна енергия. При правилната употреба UV-филтъра е абсолютно безопасен и ефективен.