Изберете страница

Как да поддържаме косата си красива и силна
Винаги съм смятал, че рекламите на продукти за „здрава коса” са малко смешни. Няма такова нещо като здрава коса. Косата се състои от протеин и кератин, тя няма кръвоснабдяване или нервна система и няма възстановителни свойства. Косата не е жива, така че не може да бъде здрава. Аз предпочитам да използвам термина добре поддържана коса. Веднъж увредена, единственият начин да възстановите косата си е да подстрижете повредената дължина. Разбира се основното нещо, което е важно за добре изглеждаща коса е хубавата прическа. Но това е само началото. Също като колата ви, и косата ви се нуждае от поддръжка, за да запази силата, еластичността и блясъка си. Ето какви са моите съвети за грижа за косата, специално за мъже.

Оставете косата да изсъхне сама
Сушенето на косата с кърпа е една от основните причини за увреждане на косата при мъжете. Когато косата е мокра, тя е много податлива на увреждане. При търкане на косата с кърпа, някои от космите се заплитат в нишките на кърпата и се пречупват, което води до увреждане на кутикулата (най-външният слой на косата), начупване и цъфтящи краища. За правилно сушене, разтърсете косата си, за да премахнете излишната вода, срешете косата си в посоката в която расте и я оставете да изсъхне, вместо да я търкате с кърпа. Сушенето ще отнеме малко повече време, но след няколко подстригвания ще забележите разликата във вида на косата ви. Сушенето със сешоар също е честа причина за увреждане. Твърде честото сушене със сешоар изсушава косата и скалпа. Ако се налага да използвате сешоар, нанесете спрей за термално третиране на коса или балсам за лесно разресване, за да покриете косата и да я предпазите от увреждане. Използвайте гребен с редки зъби, за да не дърпате косата и винаги оставяйте косата леко влажна. Това ще предотврати прекомерното й изсушаване.

Къпете се с хладка вода
Няма нищо по-хубаво от един горещ душ, но горещата вода не е полезна за косата и скалпа. Твърде топлата вода отнема много от нормалното омазняване на косата и скалпа и води до сухота.

Избягвайте химично третиране на косата
Многократното оцветяване или къдрене на косата може да я увреди и изсуши. Препоръчвам ви да избягвате химични продукти за домашна употреба и да потърсите добър фризьор за тези услуги. Фризьорът знае как да подготви косата ви и да избере най-добрите продукти за вашия тип коса. Освен това, резултатите винаги ще бъдат по-добри и цветът ви ще изглежда по-естествен.

Използвайте качествен шампоан и балсам
Добрият шампоан и балсам ще ви помогнат да почистите и овлажните косата, да й придадете еластичност и да добие повече гладкост и блясък.

Използвайте правилните уреди
Не използвайте четка когато косата е мокра и най-уязвима. Когато сресвате мокра коса, използвайте гребен с редки зъби и внимателно сресвайте всички заплетени места. Избягвайте нагорещени уреди като сешоари и ютии, които могат да изсушат и увредят косата.

Грижете се за здравето си
Състоянието на косата отразява цялостното ви здравословно състояние. Хранете се здравословно, спортувайте, пийте много вода, спете достатъчно и намалете стреса. Ако направите всичко това, резултатът ще бъде по-здрав скалп и по-добре изглеждаща коса. Освен това, здравословният начин на живот ще ускори растежа на косата ви.

Избягвайте стегнати шапки
Стегнатата шапка (или връзването на косата на опашка) може да доведе до загуба на коса („traction alopecia“). Ако носенето продължава твърде дълго, увреждането може да се превърне в постоянно състояние. Стегнатата шапка или връзването на конска опашка могат също така да увредят кутикулата и да доведат до късане на косата.

Подстригвайте косата си често
Тъй като единственият начин да премахнете увредената коса е да я подстрижете, редовното подстригване на косата ще помогне да се премахнат накъсаните краища.Дори и да пускате косата си дълга, постарайте се да я подстригвате на всеки 6 седмици, но пояснете на фризьора си, че искате само да премахне увредената част от косата.

Намалете начупването
Ниското съдържание на влага и протеин може да доведе до начупване на косата. За да намалите този проблем, използвайте добър хидратиращ балсам. Може да нанесете и изглаждащ серум, който ще придаде повече бласък и гладкост на косата.

Поддържайте скалпа си здрав
Косата расте от скалпа. Така че за да имате гладка, силна и блестяща коса, погрижете се за скалпа си като следвате съветите за грижа за скалпа.
Тъй като косата е толкова важна част от външния вид, добре поддържаната коса ще ви направи по-атрактивни. Следването на простите съвети описани по-горе ще ви помогне да се радвате на красива и силна коса.