Изберете страница

Ежедневните предмети от бита не винаги са безопасни. Но има общо възприятие (или погрешно схващане), че токсичните продукти и тяхното разпространение се контролират. Предполагаме, че това се постига чрез пазарни ограничения, които ни предпазват от злополука: все пак не можем да се нараним с нещо, което не можем да си купим. Разчитаме на държавните агенции да ни пазят, или ако те не успяват се надяваме, че страхът от юридическа отговорност спира разпространението на опасни продукти. В тази статия, обаче, ще ви разкажем поучителна история за един токсичен продукт за коса: черният оцветител фенилендиамин.

Първо, да разсея съмненията за конфликт на интереси. Аз не боядисвам косата си. Веднъж си направих временна татуировка на плажа в Бразилия. Не казвам това просто, за да споделям лична информация, а защото това е свързано с опасният продукт, за който говорим.

Фенилендиамин, който се среща и под инициалите „PPD“ е сравнително евтин химикал с дългогодишно и широко приложение като черно багрилно вещество. PPD има много приложения, но неговата употреба в боите за коси и временни татуировки е от значение в случая.

Повече от сто години потенциалът на PPD да предизвика алергии не е бил известен. Поради разширяващи се пазари, от началото на 1930 това се превърна в огромен проблем за потребителите. Най-вредните ефекти се свързват със спирала, съдържаща PPD (на марката Lash-Lure). Въпреки сериозните заболявания, включително слепота, които този продукт предизвиква, Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) остава безсилна да се намеси докато нейната законодателна власт не е установена след много години дебати. Не само че новите правила за етикетиране изискват препоръки за провеждане на тестове за кожни алергии преди употреба (макар и не от лекар), но и спиралите с PPD са категорично забранени (но не и боите за коса с PPD).

Основният алергичен проблем, свързан с PPD се нарича контактен дерматит. През 2006, почти четири десетилетия след проверките на FDA, Американското дружество по контактен дерматит настояваше PPD да се нарече „контактен алерген на годината“ (contactderm.org). Контактният дерматит е състояние, при което кожата се зачервява, появяват се сърбеж и болезнен обрив. Отровният дъб, който съдържа естествен и мощен химически сенсибилизатор, предизвиква класическа форма на контактен дерматит. Фенилендиамин, вещество изцяло създадено от човека е не по-малко мощен сенсибилизатор.

Много неща, свързани с PPD се променят с времето. Едно нещо е ако PPD попадне върху кожата след като сте станали алергични към него, това не е нещо ново. Това, което се е променило с течение на времето е че пиенето на това химическо вещество се е превърнало в популярен метод за опит за самоубийство в различни части на Африка и Азия. Жертвите се разболяват тежко: усложнения включват бъбречна недостатъчност, разграждането на мускулна маса и намеса в способността на кръвта да пренася кислород. Но най-тежкото, животозастрашаващо проявление се нарича ангиоедем. То води до бърз и тежък алергичен оток на лицето и шията, който възпрепятства дишането.

Защо това се е превърнало в такъв голям проблем? Не е имало медицински данни за самоубийства с PPD до 1982. Само година по-късно са регистрирани 24 случая в Судан. Авторите на медицинската експертиза отбелязват, че широкото разпространение на багрилото на пазара, основно на прах, допринася за употребата му като средство за самоубийство. Темата продължава да се повтаря във всички медицински доклади за случаи на този вид отравяне, които не спират да се появяват. Основната промяна е, че на пазара PPD се трансформира от прах в пъстро опаковани, но все още сравнително евтини продукти. В Индия марката, която най-често се използва за самоубийство се казва Super Vasmol. Интернет реклама на продукта казва следното: „Super Vasmol е уникална комбинация от билки, която естествено потъмнява косата и й придава естествен черен цвят …. обогатена с билкови съставки, които възстановяват косата и спират косопада. Super Vasmol съдържа съставки, които подхранват косата и я правят гладка и блестяща.“ Между другото част от съставките наистина са полезни, но използваното змийско масло съдържа големи количества PPD.

Не се успокоявайте от факта, че пазарът на Super Vasmol е толкова далеч. Не отнема много време да откриете сайтове, които предлагат доставка до САЩ. В Интернет не винаги е толкова лесно да се разбере кои продукти съдържат PPD, но може да разгледате предупрежденията на FDA (fda.gov/Cosmetics/ProductandIngredientSafety). Което ме връща към моята плажна история. Ако някога сте си правили черна временна (хенна) татуировка, дори и преди много време, е възможно да се станали алергични без да го знаете. Не рискувайте. Никога не използвайте това вещество, ако не сте си направили алергичен тест 48 часа преди употреба.